Proiect nou propus de USR: DEPOLITIZAREA sistemului de invatamant universitar!

Proiect nou propus de USR: DEPOLITIZAREA sistemului de invatamant universitar!

Uniunea Salvati Romania (USR) a depus, luni, in Parlament o initiativa legislativa privind depolitizarea sistemului de invatamant preuniversitar, care prevede ca functiile de conducere din sistemul preuniversitar sa fie incompatibile cu detinerea unei functii de conducere alese sau numite intr-un partid politic.

Iata motivatia reprezentantilor USR:

Potrivit initiativei depuse luni de USR, ce modifica Legea Educatiei 1/2011, functiile de conducere din sistemul preuniversitar vor deveni incompatibile cu detinerea unei functii de conducere alese sau numite in cadrul unui partid politic.

  • USR arata ca sistemul educational se confrunta cu o puternica politizare, atat in ceea ce priveste functiile de conducere din cadrul Inspectoratelor Scolare Judetene si al Caselor Corpului Didactic, cat si al unitatilor de invatamant din intreaga tara si ca, in pofida desfasurarii concursurilor pentru ocuparea acestor functii, in continuare exista o presiune din partea puterii politice in scoala.
  • USR aminteste de decizia ministrului Educatiei, Liviu Pop, luata cu doua saptamani inainte de inceperea anului scolar, de a demite 13 inspectori scolari generali printr-un fax trimis vineri seara, fara un preaviz.
Articol nou:  Profesoara Cristina Tunegaru - despre agresiunile de la scoala din Teleorman si experientele sale

”S-a incercat de nenumarate ori construirea unui sistem clientelar intre administratia publica si unitatile de invatamant, intalnind foarte des unitati scolare care beneficiaza de fonduri suplimentare, in timp ce alte scoli raman neglijate. Aceasta discriminare generalizata functioneaza pe baza unui mecanism politic ce deserveste doar institutiile de invatamant care au aceeasi culoare politica, promovand astfel servilismul, lipsa transparentei, lipsa integritatii si a profesionalismului”, a declarat deputata USR Cristina Iurisniti.

Articol nou:  250000 de elevi din Romania prezinta TULBURARI de invatare!

Uniunea Salvati Romania considera ca depolitizarea functiilor de conducere, de indrumare si de control din cadrul unitatilor de invatamant si inspectoratelor va genera o serie de beneficii in ceea ce priveste transparenta decizionala, descentralizarea, dar si cresterea gradului de profesionalizare a managementului didactic.

Articol nou:  Manualele pentru clasa a V-a trebuie sa ajunga AZI in scoli!

Sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/proiect-usr-functiile-conducere-sistemul-preuniversitar-fie-incompatibile-detinerea-functii-conducere-intr-un-partid-politic-1_5a1c1a1c5ab6550cb896f9fa/index.html