Profesoara Cristina Tunegaru - despre agresiunile de la scoala din Teleorman si experientele sale

Profesoara Cristina Tunegaru – despre agresiunile de la scoala din Teleorman si experientele sale

Cristina Tunegaru, profesoara de Limba romana care a avut numeroase declaratii critice la adresa sistemului de invatamant, a comentat, joi, pe Facebook evenimentul de la scoala din Teleorman, in care mai multi elevi au agresat fizic si verbal o profesoara. De altfel, unul dintre elevii agresivi a ajuns in spatele gratiilor pentru 30 de zile.

Profesoara sustine in postarea sa ca in aproape toate scolile in care a lucrat a auzit de cazuri in care cadrele didactice erau umilite la cursuri de catre elevi.

Iata ce a postat profesoara de limba romana:

Opinia mea fata de agresarea profesoarei din Teleorman: am lucrat in multe scoli, am cunoscut multi profesori, am fost martora la multe situatii. Au fost scoli in care m-am simtit foarte bine, scoli calde, primitoare. Am lucrat si in scoli agitate, cu elevi putini, dar energici. Am tinut mereu la elevii mei, m-am pus mereu in pielea lor, le-am analizat reactiile, comportamentul.

Si totusi mi-a fost frica uneori sa intru in clasa. In acele clase in care colegii mei erau jigniti, injurati, clase in care se aflau copii cu iesiri violente, necontrolate. Am lucrat sub teama ca voi fi umilita, ca voi pierde controlul, ca-mi voi pierde demnitatea. In cancelarie se transmitea frica de la unul la altul ca o molima, auzeam ca un coleg a fost scuipat de un elev de la o clasa sau ca rudele unui elev au venit la scoala si au aruncat cu scaunul in profesor chiar in timpul orei. I-am ascultat pe copii povestind amuzati cum au blocat o profesoara in clasa, mutand dulapul de pe hol in dreptul usii. Daca se intampla la atatea ore, de ce nu s-ar fi intamplat si la orele mele? E o stare care te roade si care nu are ce cauta in clasa, nici in sufletele elevilor, nici in ale profesorilor. De multe ori mi-am ascuns nelinistea, am mimat siguranta de sine, am aratat bunatate cand mi s-a dat obraznicie. Am invatat sa reduc orice farama de potentiala situatie conflictuala. Si m-am bucurat ca predau multe ore pe saptamana la aceleasi clase, ca-i pot cunoaste pe copii, ca mi-i pot apropia. Sa predau romana a fost sansa mea sa nu am incidente la clasa.

Si totusi, elevi de la alte clase la care nu predam m-au hartuit, mi-au adresat cuvinte jignitoare pe holuri, au intrat in clasele in care predam urland, au aruncat lucruri spre mine, pentru simplul motiv ca eram profesor in scoala: „Degeaba ne trimiteti la directoare! Ce poate sa ne faca directoarea?!”

Aproape in fiecare scoala in care am lucrat s-a intamplat macar un caz de agresiune fata de profesori. De fiecare data, eram neputinciosi. Masurile pe care le poate lua scoala sunt limitate si se aplica progresiv: mustrare verbala, scrisa, scaderea notei la purtare. Sunt cazuri cand niciuna dintre situatii nu are efect, nimic nu mai conteaza pentru unii copii. Ei sunt pierduti pentru scoala. Le rezistam si ne rugam inaintea fiecarei ore sa nu se intample nimic rau. Imi va ramane mereu intiparit in minte un dialog intre doi elevi de gimnaziu. Politia venise la scoala, iar unul dintre elevi credea ca venise pentru dansul, pentru ce a facut. Altul l-a linistit: „Ce poate sa-ti faca? Iti da o amenda de cateva sute de lei, atat. Mie nu mi-a dat?! Am platit-o.”

Situatiile de agresivitate fata de profesori nu sunt rare, se intampla de multa vreme si multi profesori sunt disperati. Un singur copil violent poate compromite activitatea intr-o clasa afectand grav pe ceilalti copii. Solutia nu e sa arestezi elevii cand se ajunge la violente necontrolate, cand profesorul si-a pierdut orice urma de autoritate, ci sa avem sanctiuni graduale, adecvate, aplicate la momentul potrivit, care sa respecte dreptul elevului la educatie, dar si al colegilor sai, precum si dreptul profesorilor la demnitate.”, a scris Cristina Tunegaru pe pagina personala de Facebook.

Articol nou:  Proiect nou propus de USR: DEPOLITIZAREA sistemului de invatamant universitar!

Un elev de 16 ani din Teleorman a fost arestat pentru ca a umilit si a blocat intr-o clasa o profesoara. Judecatorii s-au convins ca este pericol public dupa ce au vazut ce si-a permis sa faca: a palmuit-o, a amenintat-o si a tinut-o cu forta in incapere, ca sa isi mai bata joc de ea in fata colegilor care asistau impasibili, cu telefoanele pornite ca sa filmeze intreaga scena. Adolescentul este acuzat de infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal si tulburarea ordinii si linistii publice.

Articol nou:  250000 de elevi din Romania prezinta TULBURARI de invatare!

Ceilalti doi elevi care si-au agresat profesoara alaturi de tanarul arestat sunt cercetati pentru aceleasi infractiuni, insa impotriva lor nu a fost luata masura preventiva, ei neavand varsta prevazuta de lege pentru astfel de masuri.

Articol nou:  Manualele pentru clasa a V-a trebuie sa ajunga AZI in scoli!

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/profesoara-cristina-tunegaru-despre-agresiunile-scoala-teleorman-mi-a-fost-frica-intru-clasa–lucrat-teama-umilita-1_5a2a24b55ab6550cb8f98309/index.html