Cum te protejeaza garantia de participare la licitatie de orice tip de nereguli?

Garantia  de participare la licitatie  este asigurarea beneficiarului care are ca scop protejarea , acoperirea  Beneficiarului in caz de erori aparute din partea Ofertantului in timpul derularii procesului de atribuire a contractului de achizitie publica.  Garantia de participare la licitatie, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa fie de maxim 2% din valoarea estimata a contractului.

Ofertantul participant la licitatie este obligat prin lege sa ofere o garantie de participare posibilului beneficiar. Garantia de participare la licitatie are rolul de a il asigura pe beneficiar ca aceasta procedura va fi dusa pana la capat si ca i se va restitui suma  de 2% din valoarea totala a contractului, in cazul in care se va incalca unele atribute prevazute in actele normative.

Articol nou:  Botezi? Iata cum sa arati fabulos in calitate de nasa

Cand poate cere Beneficiarul restituirea valorii garantiei de participare?

Conform  legislatiei in vigoare,  OUG  nr.34/2006, Beneficiarul poate cere restituirea valorii garantiei de participare daca:

  • In perioada de valabilitate a licitatiei, oferta va fi retrasa de catre Ofertant
  • Castigatorul desemnat la finalul licitatiei nu poate sa isi consitutie garantia de buna executare
  • Daca Ofertantul refuza semnarea contractului de achizitie publica, in perioada de valabilitate a ofertei

Important de mentionat este ca perioada de valabilitate nu poate depasi 180 de zile, putand fi prelungita doar daca Autoritatea contractanta solicita in scris acest lucru.

Articol nou:  O firma buna de contabilitate din Sectorul 3 este usor de gasit

Cand se declara garantia de participare la licitatie nula?

garantia de participare la licitatie

Garantia de participare la licitatie se poate declara nula daca: nu este scris corect numele partii contractante, daca valoarea garantiei se participale este mult mai mica decat valoarea solicitata de catre beneficiar, in cazul in care garantia are o valabilitate mai mica decat perioada de desfasurare a licitatiei. Un alt caz cand garantia de participare la licitatie este nula, este atunci cand nu este mentionat art. 278^1 din OUG nr. 34/2006 in instrumentul de garantare. Acest act normativ face referire la solutionarea contestatiilor de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, autoritatea compententa pentru astfel de rezolutii.

Articol nou:  Florile de 8 martie: mesagerele atasamentului neconditionat

Companiile emintente de garantii de participare la proceduri de achizitii publice te scapa de birocratia clasica

Sa umbli pe drumuri pentru a intocmi dosarul necesar  pentru achizitii publice inseamna in primul rand pierdere de timp, stat la cozi si nervi intinsi. Pentru a scapa de hartiile necesare pentru emiterea garantiei de participare la licitatie, pe piata  au aparut companii online care se ocupa doar cu emiterea de asigurari pentru garantia de participare la licitatie. Apeland la profestionisti, veti scapa de grija garantiei de participare si veti avea garantia de participare corecta, intreaga si in conformitate cu legea astfel incat sa o puteti depune oricand.