cele mai bune momeli pentru pesti

Boilies – momeala ideala pentru pescuitul crapilor

Observand timpul petrecut de pescari in fata rafturilor din magazin am ajuns la concluzia ca nadele sunt cel mai fascinant domeniu al pescuitului la crap. Aceasta fascinatie cred ca se datoreaza lipsei unui standard, fapt care conduce inevitabil la o experimentare continua. Rezultatul este o mare diversitate de idei. S-a scris mult despre nade si subiectul pare inepuizabil.

Din multimea de nade folosite in pescuitul crapului ma voi opri la vedeta lor, boiliesul. Pentru multi pescari boiliesul este rezultatul unor cercetari savante si teste intinse pe ani, iar pentru altii nu este decat o alta nada care nu isi justifica pretul ridicat, crapii ajungand sa o accepte doar daca sunt “invatati” sa o faca.

Intre extreme se afla majoritatea, cei care pescuiesc la boilies pentru ca e mai curat, prind mai bine, au o satisfactie mai mare sau pentru ca asa au invatat de la prieteni sau din media. Indiferent de motiv, boiliesul este sinonim cu pescuitul crapului cu mijloace moderne, in stil englezesc, asa numitul carpfishing.

Crapii sunt programati genetic sa se hraneasca in principal din cea mai abundenta sursa. Primavara vor manca libelule, cand acestea sunt suficient de multe pentru ca energia consumata la culegerea lor sa fie mai putina decat cea castigata prin asimilare, urmand ca odata cu inaintarea in sezon sa se reorienteze spre scoici, raci sau orice altceva se gaseste din belsug. Adaptabilitatea si oportunismul stau la baza vietii, iar pescarii fac o mare greseala daca nu tin seama de aceste legi.

Nicio nada nu poate inlocui hrana naturala reprezentata intr-o mare masura prin cea vie. Oricat de multe boiliesuri veti arunca in apa, hrana vie va fi intotdeauna mai multa, dar si mai atragatoare, prin urmare, cea mai buna momeala sunt viermii, ramele, scoicile etc.

Articol nou:  Ce fel ce ceaiuri din plante te ajuta sa slabesti?

Intrebat intr-un interviu care este momeala de crap preferata, Martin Locke, proprietarul Solar Tackle, una dintre cele mai importante firme producatoare de boilies si aditivi pentru nade din Marea Britanie, punea pe primul loc momeala vie si spunea ca, de fiecare data cand situatia ii permite, foloseste cu cea mai mare incredere un buchet de viermusi.

momeala pentru pesti

Din fericire, tot natura ajuta pescarii care tin sa pescuiasca la boilies. Fiind inzestrati cu simturi straine omului (sau uitate de om) de a recunoaste hrana cu adevarat valoroasa, crapii vor alege in mod instinctiv un boilies de calitate. De aici frumusetea si succesul boiliesului intre toate celelalte nade de crap: poate fi construit de la zero, calitatea finala fiind la indemana pescarului. Porumbul si celelalte nade pierd astfel la cel mai important capitol.

In linii mari, o nada buna va inlocui destul de repede in meniul crapilor una mai slaba, doar ca trebuie sa se tina seama de disponibilitatea pestelui de a se hrani si de cantitatea de nada pe care o oferim. Daca pestii se hranesc bine, degeaba nadim cu o mana de boiliesuri bune cand langa noi un alt pescar arunca in apa cantitati mult mai mari de porumb si canepa. Este valabila si reciproca: in perioade de activitate scazuta (ex: vara pe canicula, primavara devreme si toamna tarziu) o montura de crap agera cu un boilies mic si alte cateva boiliesuri de calitate nadite aproape de momeala pot face minuni in timp ce vecinul a nadit cu zece kilograme de seminte. Variatiuni pe aceeasi tema sunt multe, dar in mare cam astea sunt cele doua scenarii posibile. Exista o vorba printre pescari care spune ca “daca mananca, o ia la orice”. Posibil adevarat, dar daca nu mananca, la ce o ia?!

Articol nou:  Microbii sunt peste tot in bucatarie? Pentru o casa curata si igienizata foloseste un dispenser de hartie!

Revenind, putem spune ca am identificat in hrana vie termenul de comparatie necesar pentru aprecierea calitatii unei nade. Este cea mai buna pentru ca este recunoscuta si acceptata de crapi in mod natural ca sursa de hrana completa. Pescarul nu poate schimba acest fapt, dar boiliesul este cel care prin complexitatea lui ii permite sa se apropie de calitatea hranei naturale.

Ati tot auzit despre profilul nutritiv natural si complet al boiliesurilor. A devenit laitmotiv in prezentarile tuturor producatorilor de boiliesuri. Evident, daca idealul de nada il avem in hrana vie, boiliesul trebuie sa incerce sa copieze cat mai mult din profilul ei nutritiv. Folosind in retetele de boilies ingrediente naturale, cat mai bogate si diversificate in nutrienti, avem sanse sa obtinem o nada de calitate.

Fainurile premium si extractele naturale, lichidele nutritive si multimea de aditivi pe care ii gasiti intr-un magazin de pescuit specializat incep sa-si gaseasca rostul. Nu are sens sa intram in detalii stiintifice, dar numitorul comun al categoriilor de produse de mai sus este “atractie prin hranire”. Cu cat mai hranitor, cu atat mai prinzator. Luati cele mai apreciate boiliesuri de la firmele lider in domeniu si veti vedea ca majoritatea au o valoare nutritiva mare. Nutrabaits are BFM-ul, CC Moore are Meteor si Odyssey XXX, Solar are Club Mix, Nash are Scopex Squid Liver, Essential Baits are Shellfish B5 si mai noul Black Snail. Exemplele pot continua.

Articol nou:  Care sunt amenzile daca nu vei incheia o asigurare de locuinta PAD in 2016?

Magazinele de specialitate pun la dispozitie celor care vor sa experimenteze o gama vasta de aditivi si ingrediente menite sa creasca valoarea nutritiva si puterea de atractie a boiliesurilor

Ideile pe care am incercat sa le scot in evidenta ar fi acestea:

  • Hrana naturala a crapilor, in mare parte vie, este cea mai buna si cea mai multa
  • Crapii recunosc instinctiv calitatea unei surse de hrana
  • Pescarii nu pot inlocui sursele de hrana naturala, dar le pot completa prin nada de calitate
  • Daca hrana naturala atrage crapii inseamna ca o nada de calitate, cu profil nutritiv bogat, exercita si ea o mare putere de atractie.
  • Atractia inseamna mai multe trasaturi, adica sanse mai mari pentru o partida de pescuit reusita

Atractia nu sta insa doar in ingredientele nutritive. Aromele, in special, joaca un rol important in nivelul de atractiei al unui boilies. Sunt multe exemple de boiliesuri slab nutritive, dar care prind crapi datorita unor arome bune. Nu este foarte clar de ce crapii au tendinta de a se lasa prinsi de astfel de momeli de mare atractie, dar pe termen lung ajung sa-si dea seama de pacaleala si rata trasaturilor incepe sa scada. Cea mai buna comparatie cred ca poate fi facuta cu mancarea de tip fastfood si cea sanatoasa, hranitoare. Mancam fastfood fiind pacaliti de mirosuri imbietoare si reclame stralucitoare, dar mancarea sanatoasa este cea pe care o retinem si o cautam constant pentru a ne dezvolta.

Sursa

Crapii prefera bio-boilies