Afla tot ce trebuie sa stii despre inregistrarea marcii tale !

Afla tot ce trebuie sa stii despre inregistrarea marcii tale !

Ce inseamna “a înregistra” denumirea unui produs , a unei firme sau “a inregistra” o emblemă?

Cand oamenii spun ca intentioneaza sa inregistreze o denumire sau o emblema, utilizand expresia “a inregistra o marca “, in general se refera la inregistrarea acelei denumiri sau a acelei embleme la un organism care gestioneaza , supravegheaza si garanteaza dreptul  acestora la  utilizarea exclusiva a acelor denumiri sau embleme.

Inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – organismul care gestioneaza, supravegheaza si garanteaza aceste drepturi in Romania, ofera beneficii importante, o marca inregistrata, devenind proprietatea privata a celui care a inregistrat-o si o foloseste pe piata. Prin simpla utilizare a unei denumiri, a unui simbol sau a unei embleme pentru a identifica bunuri si servicii pe piata ia nastere o marca iar cel care a utilizat-o primul devine posesorul acesteia.

Care este diferenta dintre o marca de firma, o marca de produs sau una de servicii?

O marca de produs este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui produs.

O marca de serviciu este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui serviciu.

O marca de firma este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui complex de produse si servicii.

Din punct de vedere legal nu exista nici o diferenta intre acesti termeni.

Cat timp dureaza inregistrarea unei marci?

Inregistrarea unei marci dureaza in general intre 3-12 luni.

Pentru a fi siguri ca marca pe care o folosim sau pe care dorim sa o folosim nu incalca drepturile unei alte firme sau persoane fizice este extrem de utila o cercetare de marca. O cercetare de marca va identifica daca exista utilizatori cunoscuti ai acelei marci sau utilizatori potentiali care au facut deja demersuri in vederea inregistarii acesteia. In urma cercetarii veti fi informati daca exista altcineva care revendica marca.

Articol nou:  Percheziţii în Bucureşti, la persoane şi firme de pază suspectate de evaziune de 10 milioane de euro. Shelter Security ar fi folosit opt firme fantomă - surse

In ipoteza in care inregistrez o denumire pentru un produs, ce se intampla daca vreau sa utilizez aceeasi denumire pentru un alt produs?

Daca produsul respectiv este de acelasi tip cu produsul pentru care deja aveti inregistrata o marca, puteti folosi marca dvs.

Daca noul produs este radical diferit de cel pentru care exista deja marca inregistrata, trebuie sa depuneti o noua cerere de inregistrare in care sa solicitati ca marca dvs existenta sa acopere o noua clasa de protectie, clasa in care va fi incadrat noul produs. Toate produsele existente sunt incadrate in anumite clase de protectie functie de specificul fiecaruia. Astfel produsele chimice sunt incadrate intr-o anumita clasa de protectie pe cand mobila este incadrata in alta clasa de protectie. Exista in acest caz urmatoarele posibilitati: fie veti putea utiliza marca respectiva si pe noul produs, neexistand nici un utilizator al acesteia in cadrul noii clase de protectie, fie nu veti putea folosi marca existand deja un utilizator. In acest caz va trebui sa concepeti o alta marca. Daca noul dvs produs este similar cu produsul original pentru care aveti deja protectie iar extinderea protectiei asupra unei alte clase de protectie este justificata trebuie sa analizati impreuna cu un consultant specializat situatia, pentru a gasi o solutie favorabila.

Articol nou:  Alergiile de toamna - cum ne ferim de ele?

Pot solicita protejarea numelui, logo-ului, si sloganului in aceeasi cerere de inregistare?

cel mai important activ al firmei tale

Un nume, un logo sau un slogan sunt marci separate. Pentru ca o cerere de inregistrare se refera doar la o marca veti fi nevoiti sa depuneti separat fiecare marca. Astfel veti putea folosi separat si in orice combinatie toate marcile. Daca veti combina un logo cu un nume va trebui sa le utilizati impreuna mereu. Utilizarea separata anuleaza efectele benefice ale protectiei!

Ce se intampla daca am facut demersuri pentru a inregistra o marca dar apoi aflu ca aceasta marca a mai fost folosita de altcineva dar nu a fost niciodata inregistrata?

Rezolvarea situatiei depinde de locul unde a mai fost folosita marca respectiva. Daca denumirea a fost utilizata pe plan national atunci este posibil ca cererea dvs sa fie respinsa si nu veti fi protejat in eventualitatea in care continuati sa utilizati acea denumire iar primul utilizator va putea dovedi ca utilizand denumirea ati dat nastere la confuzie in randul clientilor. Daca denumirea a fost folosita doar intr-o anumita zona, veti putea folosi marca doar in zonele in care nu veti provoca confuzia clientilor. In acest caz va exista o proprietate dubla asupra marcii.

Articol nou:  Top 6 stiluri vestimentare feminine

 

De ce mai trebuie sa fac o cercetare de marca daca oricum in momentul in care depun cererea de inregistrare OSIM face o astfel de cercetare?

Daca veti inregistra marca direct fara a face o cercetare preliminara, veti plati 1000 – 1500 lei, bani pe care ii veti pierde daca cererea va fi respinsa din cauza existentei unei marci asemanatoare sau similare cu a dvs.

Este recomandat sa intreprindeti o cercetare de marca oficiala prin OSIM si o alta cercetare prin forte proprii pentru ca cercetarea de marca intreprinsa la OSIM nu acopera decat marcile inregistrate existente si cele depuse spre inregistrare si nu acopera denumirile sau marcile care se folosesc dar care nu sunt inregistrate. Deoarece utilizarea unei marci mai degraba decat inregistrarea determina proprietatea asupra acesteia este indicat sa faceti amandoua tipurile de cercetari de marca.


Mandatar OSIM
pune la dispozitie informatii necesare pentru inregistrarea marcilor comunitare cat si inregistrarea efectiva a marcilor comunitare prin intermediul consilierilor.

Cuvinte cautate pe site: inregistrare marci, inregistrare marca, monitorizare marci, marca inregistrata, OSIM, mandatar, inregistrare logo, logo inregistrat, marca, marca nationala, cum inregistrez o marca la OSIM, unde se inregistreaza o marca, marca mea, inregistrare marca Romania, marca verbala, marca slogan, marca combinata, cat costa inregistrarea unei marci, preturi inregistrare marci, costuri inregistrare marci, cat costa sa inregistrez o marca la OSIM?
Sursa
http://www.mandatar-osim.ro/cat-costa-inregistrarea-la-osim.php